top of page

Toksik ilişki nedir? Toksik ilişkide bulunmak nasıl anlaşılır?

Yazarın fotoğrafı: Odette PsikolojiOdette Psikoloji


Toksik İlişki

Genellikle bu, kendin üzerinde çalışman gerektiği ve bilinçli veya bilinçaltında olarak bu tür bir ilişkiyi seçtiğin anlamına gelir – muhtemelen geçmişte yaşadığın travmatik deneyimler, ihmal veya diğer istismar türleri ve özgüven sorunlarının bir sonucu olarak. Herhangi bir toksik özellik veya sözde "red flag" genellikle bir ilişkiye girmeden önce fark edilebilir. Duyguların, mantıklı düşünmeni bastırabilir ve yargını bulanıklaştırabilir, ancak bu, yalnızca hislerine güvenip bariz olanı görmezden gelmen için bir bahane değildir. Bunun yerine, durumu objektif bir şekilde değerlendirmek, kendin üzerinde çalışmak ve doğru insanların – sana iyi gelenlerin – zamanını, sevgini ve ilgini hak ettiğini anlamak önemlidir.


Bu ilişkinin bir geleceği var mı? Birlikte olduğum kişi zihinsel olarak dengeli mi? Kendine saygısı ve net, anlaşılır sınırları var mı? Bu sınırlara bağlı kalıyor ve değerlerine sadık mı? Çevresindeki insanlara, iş arkadaşlarına veya garsonlara nasıl davranıyor? Kişi, davranışlarında tutarlı mı? Sresle nasıl başa çıkıyor? Bu tür soruları kendinize sormak, toksik bir ilişki içinde olup olmadığınızı fark etmenize yardımcı olabilir.


İşte toksik bir ilişkide olup olmadığınızı anlamanın bazı yolları:


  1. Küçümseyici Davranışlar


    Başarılarınızdan rahatsız olabilirler. Toksik bir kişi, hedeflerinizi küçümseyebilir ve iyi şeyler yaptığınızda bile kendinizi değersiz hissetmenize neden olabilir. Bir başarı elde ettiğinizde bunu sizinle kutlamaz veya heyecanlanmazlar. Konuyu geçiştirirler ya da hemen konuyu değiştirirler. Hatta başarınızda bir sorun bulabilirler. Örneğin, terfi aldığınızı söylediğinizde, "Peki, bu daha fazla iş yükü demek değil mi?" diyebilirler.


  1. Sizi Kötü Kişi İlan Ederler


    Bir şeyin aslında kendi hataları olduğunu kabul etmek yerine, sorunu sizin yarattığınızı söylerler. Sizi, sorunun sizden kaynaklandığına inandırabilirler. Bu, durumun en sinsi yanlarından biridir: Sizinle hiçbir ilgisi olmayan şeylerin sizin suçunuz olduğuna sizi inandırabilirler.


  1. Kötümserlik


    Sürekli olarak aşırı derecede olumsuzdurlar ve hiçbir tartışmaya olumlu bir katkı sunmazlar. Olgun bir çatışma çözümü olmadan sürekli bir çatışma hali vardır.


  1. Benmerkezcilik


    Kendi toksik davranışlarını yanlış olarak görmezler ve bunun için asla özür dilemezler. Başkaları onları bu konuda uyardığında, bunu görmezden gelir ve aynı şekilde davranmaya devam ederler. Kendi zihinlerinde her zaman "haklı"dırlar, gerçekte durum böyle olmasa bile.


  1. Takdir Eksikliği


    Partner olarak yaptığınız şeyleri takdir etmezler, çünkü bunlar sizden beklenen şeylerdir. Düşüşlerinizde size yardım etmek veya destek olmak konusunda isteksizdirler.



  1. Sizi Değersiz Hissettirirler


    Sizi değersiz hissettirirler. Kendinizi küçük veya önemsiz hissetmenize neden olurlar ve sınırlarınızı görmezden gelerek duygularınızı geçersiz kılarlar.


  1. Manipülatif Davranışlar


    Manipülatiftirler, patolojik yalancılardır ve sizi kontrol altında tutmak için ara sıra "love bombing" (aşırı sevgi gösterisi) veya "gaslighting" (gerçeği çarpıtma) yapabilirler.

ADRES:

Nisbetiye Mahallesi,

Nisbetiye Caddesi No:38A

D:20

Levent/Beşiktaş/İstanbul

+905435091790

Mail: odettepsikoloji@gmail.com

Pazartesi- Cuma: 8am - 8pm

​​Cumartesi-Pazar: 8am - 7pm

  • Whatsapp
  • Instagram

© 2023 by Odette Psikoloji.

bottom of page
WhatsApp
Phone